2015. július 21., kedd

Gnocchi napérlelte paradicsommal


 A gnocchi is a top 10-es listám állandó szereplője.
Jelen esetben nem saját kezűleg készültek a burgonya gombócok, de mentségül szolgáljon ez a nagy hőség. Cserébe egy gyorsan elkészülő ételt kapunk akár ebédre vagy vacsorára, ami mellett nem kell órákig állni.
Télen konzerv, darabolt paradicsomot szoktam használni ehhez a recepthez, de most érdemes kihasználni a friss, fenséges ízű paradicsomot. A sajtkrémtől kellemesen krémes lesz a szósz és ízlés szerint variálhatjuk a fűszereket is.

Hozzávalók: (2 főre)
1 csomag gnocchi
3-4 darab közepes méretű paradicsom
1 kis konzerv paradicsom püré
fél tubus tömlős sajtkrém (natúr)
3-4 szál zöldhagyma
10 dkg sonka

bors
kakukkfű
bazsalikom

A sonkát felkockázzuk és a hagymát felkarikázzuk majd egy kevés olajon megpirítjuk őket.
A felkockázott paradicsomot és a paradicsom pürét is hozzáadjuk. Szükség szerint egy kevés vizet önthetünk hozzá, hogy ne legyen túl sűrű a szósz (ez fontos).
Ha összefőttek, akkor beletesszük a sajtkrémet és sóval, borssal, egy csipetnyi kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítjük majd újra összeforraljuk az egészet.
A gnocchit sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzzük, leszűrjük és óvatosan a szószhoz keverjük.


Tipp:
- egy gerezd fokhagymával még pikánsabbá tehetjük,
- kevés reszelt sajttal is tálalhatjuk.

2015. július 17., péntek

Pupusas






A pupusas egy hagyományos salvadori étel. Időnként az interneten is végigvonul egy-egy hullámban a pupusas őrület. Nálunk is többször előfordul a konyhában, mert nagyon szeretjük. Gyorsan elkészíthető és maradékok felhasználására is jó ötlet.

Eredetileg sajt, főtt-fűszerezett sertéshús és babpüré kerül bele.
Mi teljesen hagyományt bontva készítjük. Általában tejfölös-sajtos-sonkás-hagymás töltelékkel, vagy éppen amihez kedvünk van és fellelhető otthon hacsak nem előre tervezett a sütése.


Hozzávalók: (6 darabhoz)
30 dkg liszt
50 ml olaj
1 teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
víz (kb 1 dl, amennyivel jól összeáll a tészta)

A töltelékhez: (de ez lehet tetszőleges)
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
10 dkg sonka
3 szál zöldhagyma
fél fej lilahagyma
zöldpaprika

bors
kakukkfű



A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk majd amíg elkészítjük a tölteléket félretesszük. (tapasztalatom szerint nem jó sokszor átgyúrni utána és érdemes mielőbb felhasználni)
A töltelékhez a hozzávalókat felkockázzuk és összekeverjük majd ízlés szerint fűszerezzük.
A tésztát 6 részre osztjuk majd kinyújtjuk mindegyiket vékonyra (kör alakúra). Egy-két evőkanálnyi tésztát halmozunk rájuk, majd összehajtjuk és összecsipkedjük a tésztát. Laposra (eredetileg kör alakúra formázzák, de én hosszúkásra szoktam készíteni, mert így nem jön ki belőle a töltelék, bár ha kifolyik az sem baj) tapogatjuk és felmelegített teflon bevonatos serpenyőben (olaj nélkül!!!) mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails