2014. október 29., szerda

Készüljünk a Halloweenre 3. Boszorkányujj


A boszorkányujj süti szerintem a legtöbb gasztro blogon (és nem gasztro blogon is) szerepel, nálam eddig még nem kapott helyet, de ami késik az nem múlik. :-) A receptek némi eltérést mutat(hat)nak. Az enyém az Erdei varázslatok blogról való és itt is sok-sok érdekesség olvasható többek között a Halloweenről is. Ha már itt tartunk, akkor a Halloween - süti kapcsolatról és a házról-házra járásról, erről a (külföldi) szokásról is olvashattok, amit szintén ezen a blogon találtam.




Soul cake - léleksütemény
Európa több országában is szokás volt halottak napján (nov. 2.) süteményeket sütni, melyeket aztán vagy vendégeknek, vagy gyerekeknek, vagy pedig a szegényeknek osztottak szét. Ezen édességek receptje faluról falura változott: egyes német források fekete színű tésztáról beszélnek, míg az angol részeken főként zabbal, vagy szárított gyümölcsökkel készült ételről van szó. De a léleksüteményeket általában nem csak egyszerűen szétosztották: a gyerekek és a koldusok házról házra jártak, kis mondókákkal, vagy imákkal és énekekkel a holtak érdekében, melyekért aztán majd megkapták a finomságot. Talán már ebből is többen kikövetkeztethették, hogy a modern "trick or treating" szokását is egyes teóriák erre a hagyományra vezetik vissza. Ám a léleksüteményeknek még jóval nagyobb jelentősége volt, mint a mai gyerekszórakoztató-édességszerző mulatságnak. A holtak érdekében elhangzó imák, énekek, zsoltárok a lelkek halál utáni jó sorsát voltak hivatottak biztosítani. Ezenkívül, az édesség a házba véletlenül betoppanó személynek való ajándékozása arra utalhat, hogy valaha kimondottan azt gondolták, hogy a holtakat magukat etetik így, vagy az őket éppen megszemélyesítő egyéneket. Egy valamivel keresztényebb hit szerint pedig, minden elfogyasztott léleksütemény után egy lélek szabadulást nyer a purgatóriumból. Így már nem is hangzik olyan furcsán az egyik tipikus angol léleksütemény kéregető mondóka legismertebb sora: "A Soul, a Soul, for a Soul Cake" ("Egy lélek, egy lélek, egy léleksüteményért") 





Akkor jöjjön a recept, a Boszorkányujj receptje. Ha nagyon extrémnek tartjátok, akkor lekvár (vér) nélkül is elkészíthetőek. ;-) Más hatás érhető el akkor is ha a mandulákat héj nélkül használjátok fel. Ebben az esetben forró vízbe kell őket áztatni és utána könnyen eltávolítható a héja.
A tészta nagyon finom, elkészíthető belőle más sütemény is! ;-)
Tetszés szerint rakhatunk hozzá akár vanília vagy bármilyen más aromát is. 
 Hozzávalók: 
45 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 tojás 
mandula
lekvár (én ribizli lekvárt használtam, de más piros színű lekvár is megteszi)
 
A liszthez adjuk a cukrot és egy csipet sót majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojásokat is és alaposan összegyúrjuk a tésztát. 
Kis ujjacskákat formázunk a tésztából (érdemes kis vékony rudacskákat sodorni, ha ilyen kis "csinos" ujjakat szeretnénk készíteni) és késsel mintázzuk ahol szükséges. Az ujjak végét megkenjük lekvárral és belenyomjuk a mandulát.
Az elkészült ujjakat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. Vigyázzunk, hogy ne nagyon piruljanak meg, mert viszonylag gyorsan megsülnek, nem kell nekik sok idő. 
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails