2014. október 16., csütörtök

Currys-tejfölös karfiolpörkölt nokedlivel


Ez volt az első találkozásom a karfiolpörkölttel. Egészen biztos alapokra fektettük ezt a barátságot, mert számomra nagyon kedves ízvilág alakult ki a tányérban. A currytől izgalmas íze lett a karfiolnak és a tejföl pedig kellően lággyá tette az összhatást. A pirított szezámmag, amivel megszórtam a tetejét már csak hab volt a tortán. :-) Én nokedlit választottam hozzá köretként, de szerintem rizzsel vagy főtt tésztával is megállná a helyét. Így azért mindenképpen egy jó kis tartalmas ételt sikerült elfogyasztanom, kellemes ízvilággal.

Hozzávalók: (2 főre)
1 közepes méretű karfiol
1 kis fej vöröshagyma
1 kis pohár tejföl

őrölt bors
curry
őrölt fűszerpaprika
1 csapott evőkanál liszt


A karfiolt falatnyi méretű darabkákra szedjük és enyhén sós (vegetás) vízben megfőzzük. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, még inkább keményebb állapotban szűrjük le.
A vöröshagymát apróra kockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Kevés vizet öntünk hozzá és egy kicsit szétfőzzük a hagymát.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy (nagyjából) csomómentesre el tudjuk keverni.
Lehúzzuk a tűzről a hagymát és egy kevés őrölt fűszerpaprikát teszünk hozzá majd egyből hozzáadjuk a tejfölt, hogy ne égjen meg a paprika és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre majd tovább ízesítjük sóval, őrölt borssal és kb egy kávéskanálnyi curryvel. Egy pár perc alatt összeforraljuk és ha szükséges, akkor vizet önthetünk hozzá. Legvégül beletesszük a megfőtt karfiol falatkákat és óvatosan egyet keverünk rajta, hogy a karfiolokat mindenhol érje a tejfölös szósz. Nem szabad tovább kevergetni, nehogy széttörjön a karfiol. Fedővel lefedjük és egy kis ideig állni hagyjuk.
Amíg a pörkölt a fedő alatt pihen, addig elkészíthetjük a nokedlit és megpiríthatjuk száraz serpenyőben a szezámmagot, amivel tálaláskor megszórjuk az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails