2014. augusztus 18., hétfő

Tejfölös raguleves friss lestyánnal


Nálunk a leves az a hétvégi étkezések elengedhetetlen része. Bogó imádja és szinte felháborodást kelt ha egy-egy étkezéskor nincs leves az asztalon. Imádom, hogy ennyire szereti és így még nagyobb öröm a főzés. Így aztán sokszor van, hogy új levesekkel is próbálkozom és mindig nagyon lelkes a kóstolótáborom! :-)
Ez a leves most egy nagy adag frissen szedett lestyánnal is gazdagabb lett amit a kedves szomszéd kertjéből kölcsönöztünk! ;-) Itt is köszönet érte Szilvi! ;-) Lestyán nálunk nincs, de azért idén már volt lehetőségem saját fűszerkertet (egy számomra nagyon kedves, raklapos fűszerkertet) készíteni. Nagyon élvezem, hogy csak kiugrok a kertbe és frissen szedett fűszerrel gazdagíthatom vele az ételeket.

Amit tudni érdemes a lestyánról:
Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett. Vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó. Ha gyakran van gyomorégésünk, legyen otthon lestyán. Serkenti az emésztést, de kismamák ne fogyasszák! A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval, de mint minden zöldfűszert, csak a főzés végén adjuk az ételhez. 
(forrás: mindmegett.hu)


Hozzávalók:
kb 30 dkg csirkemell
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
3 közepes méretű burgonya
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zeller
1 csokor petrezselyem zöldje
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

bors
ételízesítő
1 maréknyi friss lestyán
1 nagy doboz tejföl
1 csapott evőkanál liszt

A csirkemellet apró kockákra vágjuk és a zöldségeket megtisztítjuk, majd a burgonyát, a répát, a fehérrépát, a hagymát szintén apróra daraboljuk.
A vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük majd hozzáadjuk a csirkemellet és pár perc alatt fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket -a burgonyát, a répát, a fehérrépát, a fokhagymát és a zellert- és sóval, borssal fűszerezzük. Folyamatos kevergetés mellett pár percig pároljuk a zöldségeket is majd félrehúzzuk a tűzről. A tejfölben elkeverjük a lisztet és a zöldségekre öntjük, alaposan összekeverjük majd az egészet jó bőven felengedjük vízzel.
Ételízesítővel fűszerezzük, majd belekerül a csokorba kötött petrezselyem is.
Ha már majdnem megfőtt a hús és a zöldségek is, akkor hozzáadjuk a zöldbabot és a zöldborsót is, majd beleaprítjuk a lestyánt.
Készre főzzük a levest és tálaláskor citrommal ízesíthetjük.

Tipp:
- a levesbe tehetünk főzés közben is citromlevet.
- tovább gazdagítható ha főtt tésztát is kínálunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails