2014. június 6., péntek

Sajtos "makaróni"


A tészta nálunk örök kedvenc, na meg a sajt is. De szerintem ezzel nem mondok újdonságot. :-) Ez a sajtos makaróni (aminek csak ez a neve, de nálunk szarvacska tésztával készült) csak simán összekeverve a basameles-nagyonsajtos szósszal is finom, na de összesütve az igazi szerintem.

Hozzávalók:
30-40 dkg szarvacska tészta (jelen esetben, de természetesen makaróni vagy más tészta is használható hozzá)
5 dl tej
20-25 dkg reszelt sajt vegyesen (füstölt sajt, cheddar, ementáli, stb... tetszőlegesen, de többfélét is tehetünk bele)
5 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt

őrölt szerecsendió

A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzöm és amíg fő, addig elkészítem a besamelt. Ehhez a vajat megolvasztom és a lisztet hozzáadva folyamatos kevergetés mellett egy kicsit megpirítom. A tejet fokozatosan hozzáöntöm (érdemes kézi habverőt használni hozzá, így nem lesz csomós) és felforralom. Ha már besűrűsödött, akkor ízesítem sóval, egy kevés őrölt szerecsendióval és hozzáadom a reszelt sajtokat (egy keveset rakjunk félre amivel majd megszórjuk a tetejét). Folyamatos kevergetés mellett megvárom amíg elolvadnak benne a sajtok.
A megfőtt és leszűrt tésztával összekeverem a besamelt és kivajazott tűzálló tálba teszem majd sajttal megszórom a tetejét és magas hőfokra előmelegített sütőbe tolom, hogy a sajt ráolvadjon.


Tipp:
- Ízlés szerint szárított zöldfűszerekkel is ízesíthetjük Pl: kakukkfű, borsikafű, stb
- Ha túl sűrű lesz a besamel mártásunk, akkor tejet adhatunk még hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails