2014. március 19., szerda

Rigatoni alla spinaci e funghi avagy pirított gombás-spenótos tészta



Nem vitás, hogy imádom a tésztát. Ez az az étel, amit bármikor meg tudok enni, a sajtokkal egyetemben. :-)
Ez a tészta mondhatni "maradékhasznosításból" jöhetett létre. Egy kevés friss spenót, ami kimaradt és egy pár szem gomba a legújabb mániás besamel mártás imádatommal karöltve. Fenséges lett.

Hozzávalók: (2 főre)
Rigatoni tészta (természetesen készülhet más fajtával is)
fél fej vöröshagyma
1 marék friss spenót
6-8 darab közepes méretű csiperke gomba

bors
egy csipet kakukkfű
1 teáskanál vaj

a besamel mártáshoz:
1-2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk majd 1 csapott evőkanál lisztet egy kicsit megpirítunk rajta (érdemes kézi habverőt használni hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni). kb 4 dl hideg tejet öntünk hozzá, először csak egy keveset majd a alaposan elkeverjük és mehet hozzá a többi is. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Sóval, egy nagyon kevés borssal és egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük. Egy kis marék reszelt (most trappista) sajtot keverünk hozzá majd levesszük a tűzről. Ha nagyon sűrű lett, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk.

A tésztát megfőzzük. Amíg fő, addig elkészítjük a szószt.
Ehhez a spenótot megtisztítjuk (a szárait leszedjük és megmossuk) majd forrásban lévő vízbe tesszük 2 percre. Leszűrjük és amint lecsepegett, kinyomkodjuk a levét és apróra daraboljuk egy késsel.
A gomba héját lehámozzuk (ne mossuk meg, mert sok vizet szív magába) és felszeleteljük majd egy kevés olajon az apróra kockázott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és kevergetve megpirítjuk (ha szükséges, akkor egy nagyon kevés vizet önthetünk hozzá). Sóval, borssal és egy csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Ha megpirult, egy kevés vajat teszünk hozzá.
A tészta összeállításához összekeverjük a gombát a spenóttal, majd az elkészült besamel mártáshoz öntjük. A megfőtt és leszűrt tésztához keverjük a szószt és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails