2013. április 19., péntek

Medvehagymás-sajtos krémleves


Következő medvehagyma állomás ez a krémleves. Nemcsak az az előnye, hogy hihetetlenül finom hanem az is, hogy nagyon gyorsan elkészül.

Hozzávalók: (2 főre)
1 fej vöröshagyma
kb 8-10 dkg medvehagyma (egy csokor)
5 dkg reszelt trappista sajt
3 dl húsleves alaplé
3 dl tej
2 csapott evőkanál liszt
egy kevés olaj

frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
kakukkfű

A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. Egy kevés olajon megdinszteljük, majd a lisztet is rátesszük és mintha rántást készítenénk, zsemleszínűre pirítjuk.
Hozzáöntjük a húslevest és beletesszük a sajtot is. Ha felolvadt benne a sajt, akkor felöntjük a tejjel és fűszerezzük ízlés szerint a levest sóval, borssal, egy csipetnyi kakukkfűvel és szerecsendióval.
Ha a hagyma már megpuhult a levesben, akkor a megmosott és nagyobb darabokra vágott medvehagymát is a leveshez adjuk. Botmixerrel pürésítjük a levest, majd pár percig még forraljuk.
Levesgyönggyel vagy pirított magokkal is tálalhatjuk.

2013. április 18., csütörtök

Medvehagymás kréker


A következő medvehagymás szereplő egy sós rágcsálnivaló. Tegnap említettem, hogy mennyire tetszik a medvehagyma és a juhtúró párosítása. Namármost, ezt a krékert először túró nélkül készítettem el, úgy  ropogósabb. Aztán újra elkészült, már túrós verzióban, én erre szavazok. ;-) Most ezt a receptet hoztam.

Hozzávalók: 
20 dkg liszt
15 dkg túró (ennek a fele juhtúró volt)
5 dkg vaj (vagy margarin)
1 tojás (+ 1 tojás a kenéshez)
1 teáskanál só (ha juhtúrót is teszünk bele, akkor kevesebb)
1 maréknyi nagyon apróra vágott medvehagyma
1 teáskanál sütőpor
szezámmag a tetejére (most fekete szezámmagot használtam)

A túrót villával összetörjük és hozzáadjuk a lisztet, a puha vajat, a tojást, a sót és a sütőport. Beleszórjuk a medvehagymát is és alaposan összegyúrjuk a tésztát.
Lisztezett deszkán kb 1-1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
Tojással megkenjük és tetszőleges formákra vágjuk (használhatunk hozzá derelye- vagy pizzavágót is).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, megszórjuk a tetejüket szezámmaggal és előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük.




2013. április 17., szerda

Medvehagymás-juhtúrós krém


A "medvehagyma hét" következő állomása egy igen egyszerű, de annál ízletesebb szendvicskrém. Akkor is jó szolgálatot tesz, amikor már kifogytunk az ötletből, hogy mit is kenjünk a kenyérre... Ehhez a krémhez a medvehagyma szárított változata is jó vagy a fagyasztóba eltett (arany)tartalék is akár az év hátralevő részére.
A medvehagyma őrületemmel karöltve jött a juhtúró őrület is. Talán azért, mert irtó jól passzolnak egymáshoz? Szerintem így van. Próbáljátok ki Ti is! ;-)


Hozzávalók:
juhtúró
tejföl
medvehagyma

Mindössze csak annyi dolgunk van, hogy a juhtúrót (attól függően, hogy milyen állaga van) kikeverjük egy kevés tejföllel - lazítjuk egy kicsit vele.
A medvehagymát megmossuk és nagyon apróra vágjuk majd a juhtúrós krémhez keverjük és már fogyaszthatjuk is.
Pirítósra vagy friss kenyérre kenve is nagyon finom, de kitűnő töltelék is lehet belőle. (akár paradicsomba, sonkatekercsbe, stb.)

2013. április 16., kedd

Medvehagymás omlett tekercs


Egy egyszerű reggeli vagy vacsora is készülhet némi medvehagyma és tojás párosításából. Készíthetjük egyszerű rántottaként is, az apróra vágott medvehagymát a tojáshoz keverve. Most egy kicsit extrább változatban készült el és nem is igényel több idő ráfordítást sem több ügyességet, így bátran készítsétek el! Igen mutatós látvány lesz a tányéron! ;-)

Hozzávalók:
tojás
(tojásonként 2 evőkanál tej)

egy kevés olaj
pár levél medvehagyma

A tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tejet majd ízlés szerint sózzuk.
Egy kevés olajat hevítünk majd a forró -teflon bevonatos- serpenyőbe öntjük a tojást. Alacsony hőfokon sütjük és ha már az alja megsült, akkor egy határozott mozdulattal és egy nagyobb fakanállal vagy palacsintasütő lapát segítségével megfordítjuk az omlettet és megsütjük a másik oldalát is.
A megmosott és leszárított medvehagymákat a megsült omlett tetejére terítjük (fontos, hogy befedje az egész omlett tetejét) majd feltekerjük az egészet, mint egy palacsintát.
Tányérra tesszük és felszeleteljük, majd tálaljuk.


Tipp: 
- érdemes inkább kisebb adagokban sütni az omlettet ha több személyre készítjük. Így nem lesz nagyon vastag sem és hamarabb átsül a tojás.
- hagyjuk egy kicsit hűlni a feltekerés után és csak utána szeleteljük, könnyebb dolgunk lesz.

2013. április 15., hétfő

Sajtkrémes-medvehagymás csavar


Arra gondoltam, hogy medvehagyma hetet tartanék a blogon, ha már otthon nálunk a csapból is medvehagyma folyik. :-) Így itt a blogon is boldogítanék vele mindenkit, aki - hozzám hasonlóan- nagyon szereti.
Első körben egy sós rágcsálnivalót hozok, amit villám gyorsan el lehet készíteni aztán meg -villámgyorsan- fogyasztani.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 csokor medvehagyma
1 tubus natúr sajtkrém
só, fehér bors
1-2 evőkanál tejföl ha szükséges
1 tojás a kenéshez
szezámmag


A leveles tésztát kiolvasztjuk.
A medvehagymát egészen apróra vágjuk.
A sajtkrémet kikeverjük, ha szükséges 1-2 evőkanál tejföllel lazítjuk (attól függően, hogy milyen sajtkrémet használunk). Sóval és egy kevés fehér borssal ízesítjük.
A leveles tésztát vékonyra (téglalap alakúra) nyújtjuk és megkenjük a sajtkrémmel majd megszórjuk a medvehagymával. Félbehajtjuk a tésztát és megkenjük a tojással, megszórjuk a szezámmaggal.
Pizzavágóval vagy derelyevágóval vékonyan felcsíkozzuk a tésztát és mindegyiket megcsavarjuk mielőtt a sütőpapírral bélelt tepsibe tennénk.
Előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük.

2013. április 11., csütörtök

SK Húsgombóc leves


SK, mert Saját Készítésű húsgombóccal készült ez a leves. Ami igazán nagyon jól sikerült, Bogó nagyon szereti, de nekünk is nagyon ízlett. Egy szokásos zöldséglevest igen jól fel lehet dobni egy jó kis levesbetéttel. Lehet az húsgombóc, grízgombóc és társaik.
Na nem kell órákra gondolni sem a gombóc készítésénél mert pillanatok alatt megvan a kis golyócskák készítése főleg ha az ember lányának két kis szorgalmas kezecske is segít akár a kavargatásban. :-)

Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 karalábé
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 marék zöldborsó (mirelitet használtam)
só, egy pár szem szemes bors, ételízesítő
Hozzávaló a gombócokhoz:
20 dkg darált hús (sertés húst használtam)
3 csapott evőkanál búzadara
1 tojás

bors
(ízlés szerint nagyon apróra vágott friss petrezselyem is kerülhet bele)


A zöldségeket megtisztítjuk, a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a karalábét kis kockákra vágjuk.
A fokhagymát és a vöröshagymát én mindig csak az íze kedvéért főzöm a levesbe (aki szereti természetesen meg is eheti, mert nagyon finom főzve is), de a főzés végén kiszedhetjük a levesből.
Egy kevés olajon a répákat megfuttatjuk, így nagyon szép színe lesz majd a levesnek. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, összekavarjuk majd vízzel felöntjük.
Ízesítjük a levest sóval, ételízesítővel és hozzáadjuk a szemes borsot is.
Ha már majdnem elkészült a leves, akkor összeállítjuk a gombóc hozzávalóit. Ehhez a darált húst összekeverjük a búzadarával és a tojással, ízlés szerint fűszerezzük majd 10-15 percre félretesszük.
Egészen picike gombócokat formázunk (vagy kiskanál segítségével szaggatjuk) és a levesbe főzzük ki őket. Nem kell nekik sok idő csak pár perc, mert gyorsan megfőnek.
Finomra aprított petrezselyemmel tálaljuk a levest.

2013. április 9., kedd

Mogyorós háromszögek


Férj anyukájától kaptam egy nagy adag törökmogyorót. Nem gondolkoztam rajta sokat, egyértelmű volt, hogy valami finom süti készül belőle, amolyan nagyonmogyorós süti. Így találtam Macikonyhánál  erre a szuper jó kis receptre némi változtatással.

Hozzávalók a tésztához:
22 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
7,5 dkg cukor
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
A mogyorós réteghez a tetejére: 
4 evőkanál víz
10 dkg cukor
10 dkg margarin
33 dkg mogyoró, ennyi érkezett :-) (némi szeletelt mandulával kiegészítettem kb 40 dkg-ra)
2 evőkanál méz
a tészta kenéséhez 2-3 evőkanál barack lekvár
 
A tésztához a puha margarint összekeverem a tojással, a liszttel, a sütőporral és a cukorral, majd összegyúrom. A kész tésztát hűtőbe teszem kb 20 percre.
Amíg a tészta a hűtőben várakozik, addig elkészítem a tetejére a mogyorós réteget. Ehhez az egész mogyorót késes aprítóba teszem (vagy összedarabolom), de úgy a jó ha nagyobb darabokba marad inkább.
A vizet a cukorral, margarinnal és a mézzel felforralom, hozzáadom a mogyorót és a mandulát is, alaposan összekavarom majd félreteszem hűlni.
Addig a tésztát kinyújtom (nekem kb 30x30-as méretű lett) és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A lekvárt kikeverem simára és a tészta tetejét megkenem vele.
A langyosra hűlt, mogyorós történetet ráöntöm a tészta tetejére, elegyengetem és előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm a süteményt. (érdemes még langyosan felszeletelni)

 

2013. április 5., péntek

Céklasaláta falatkák



Ez a céklasaláta már hangulatában és látványában is jókedvre derítő. Igaz, hogy a cékla inkább a téli ételek közé tartozik, de azt írják róla, hogy  tél végén is hasznát vesszük. Akkor legyen ez a saláta egy télbúcsúztató, mit szóltok? ;-)
Mindamellett, hogy a cékla nagyon egészséges, nagyon finom is. Érdemes ezt a salátát azoknak is megkóstolni, akik nem rajonganak érte annyira, mert nagyon jó kis ízharmónia jön össze ebben a finom salátában.
Vendégváró ételként, kis falatkákra elkészítve, de akár hidegtálon, esetleg sült húsok mellé köretként is kínálható.

Cékla: a zöldségek vörös démonja
A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát, Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganat sejtekkel szemben. A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező termesztését. E rendelet már rég hatályát vesztette, de nem lenne ildomos megfeledkezni a gyógynövénynek is méltán elfogadható cékláról.

A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait.  Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.  
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.


A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják. Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek.
Hetente egyszer ajánlott "céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag-forrásunk.
(forrás: hazipatika.com)



Hozzávalók:
75 g cékla (kész, üveges, ecetes cékla)
1 db kemény tojás 
1/2 fej lilahagyma
1/2 alma
2 szelet gépsonka
Hozzávalók az öntethez: 
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál céklalé
1 teáskanál mustár
bors
1 teáskanál kapor (jelen esetben szárított változatban) 

A céklát, a tojást, a hagymát, a meghámozott almát és a sonkát egészen apróra daraboljuk, majd egy tálban elkészítjük az öntetet. Ehhez összekeverjük a tejfölt a majonézzel, a mustárral és a céklalével majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kaporral ízesítjük.
Az öntethez adjuk a feldarabolt hozzávalókat majd összekeverjük és egy kicsit hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Tálalhatjuk egyszerűen salátaként vagy köretként, de kifli karikákra (esetleg megpirítva azokat) kiváló és mutatós vendégváró étel is lehet. 
(ez a recept egy kisebb adaghoz szól)


 

2013. április 2., kedd

Tojáskrém


Avagy a Húsvéti esetlegesen megmaradt tojás újrahasznosításaként egy recept ötlet.
Nálunk otthon egyébként is nagy kedvenc és Bogó miatt nem szoktam túlcifrázni, de természetesen továbbfejleszthető és úgy is nagyon finom. Egy kis zöldhagymával, medvehagymával, magos mustárral és ki-ki kedve szerint tovább is ízesítheti.
Most egy kisebb adag krémhez írtam a receptet.

Hozzávalók:
4 db tojás
1 teáskanál mustár
1 csipet só
1,5 teáskanál szárított petrezselyem (de nagyon apróra vágott, friss petrezselyemmel is finom)
kb 2-3 evőkanál majonéz


A tojást nagyon-nagyon apróra feldaraboljuk és egy tálba tesszük.
Ízesítjük sóval, mustárral és a petrezselymet is hozzáadjuk. A majonézt érdemes kanalanként hozzáadni és ezzel beállítani a krém sűrűségét. A majonéz mennyisége nyilván a tojások méretétől is függ.
Fogyasztás előtt egy pár órára érdemes hűtőbe tenni, így egy kicsit összeérnek az ízek. 
Pirítósra kenve vagy akár friss, ropogós kenyérrel is nagyon finom.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails