2013. október 4., péntek

Fügekosárkák



Imádom a sajtokat, amit már sokaknak említenem sem kell. A kéksaj... a friss, színes füge... a méz... ezek olyan Mennyei párosítás számomra, amit nagyon élvezetes egy hűvösebb őszi estén kellemes társaságban elfogyasztani. Az elkészítése minimális erőfeszítést és konyhában eltöltött időt jelent, cserébe garantáltan luxus finomságot kapunk!

Hozzávalók: (4 darab kis korárhoz)
a tésztához:
10 dkg liszt
5 dkg vaj
1 kávéskanál só
1 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
2 darab füge
4 teáskanál natúr krémsajt
30 g Castello Black (nemes penésszel érő) kéksajt, de jó bele másfajta kéksajt is

Fotó: mindmegette.hu
A tésztához a lisztbe kockázott hideg vajat a sóval együtt összemorzsoljuk és egy evőkanál hideg vízzel együtt összegyúrjuk. A 12 darabos muffin sütőforma 4 mélyedését kivajazzuk és kilisztezzük, majd a tésztát négy egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Kibéleljük vele a formákat. Nem baj, ha kis pereme lesz, mert így szép kis kosárka formákat kapunk majd. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 10 percig elősütjük a tésztát. Ezután mindegyik kosárkába egy-egy teáskanálnyi krémsajtot kanalazunk. Az alaposan megmosott és szárazra törölt fügét 8 cikkre vágjuk és mindegyik kosárkába 4 cikket állítunk majd a kéksajtot a fügék közé morzsoljuk és visszatesszük a sütőbe amíg a sajt meg nem olvad. Langyosra hűlve tálaljuk.
Tipp: egy kevés mézzel megcsorgatva a tetejét még pikánsabbá, izgalmasabbá tehetjük.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Istenien hangzik, csak én olyan ritkán jutok hozzá fügéhez.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails