2013. szeptember 9., hétfő

Sertésszűz pikáns szilvamártással



A nagy szilva dömping közepette érdemes nem csak desszertekben gondolkodni. Ez a pikáns szilvamártás természetesen más hús mellé is kínálható és bizton állítom, hogy remek kiegészítő, izgalmas párosítás. Érdemes kipróbálni és belecsempészni a főételek közé is ezt a nagyszerű gyümölcsöt.
A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg. :-)

Hozzávalók:
1 közepes méretű sertés szűzpecsenye
8 db szeletelt bacon
bors
fűszersó

Hozzávalók a szilvamártáshoz:
30 dkg szilva
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál paradicsompüré
1 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál méz
bors
1 kávéskanál szárított chili

Hozzávalók a forgatott burgonyához:
burgonya
olaj
fűszersó


A húst megtisztítjuk, leszedjük róla a felesleges hártyákat majd felszeleteljük (lehetőleg olyan vastagok legyenek, mint a bacon) és fűszerezzük. Mindegyik szelet húst egy-egy szelet bacon-be tekerünk és fogvájót szúrunk bele, ezzel rögzítjük, hogy sütés közben a hús körül maradjon. Egy kevés olajon a hús mindkét oldalát elősütjük pár perc alatt majd egy enyhén kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk őket és alufóliával lefedve, 180 fokon kb. 10 percig sütjük a húst. Végül fólia nélkül további 5-10 percig sütjük, amíg szép színt kap a hús.
A szilvamártáshoz a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A hagymát felkockázzuk és egy kevés olajon megfuttatjuk majd belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a szilvát is. sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szárított chilit és fél dl vizet öntünk hozzá majd fedő alatt addig főzzük, amíg a szilva meg nem puhul (5-10 perc). Ha már a szilva megpuhult, akkor hozzáadjuk a paradicsompürét, a szójaszószt, a mézet és még egy pár percig rotyogtatjuk. Ha szükséges, akkor még egy kis cukorral édesíthetjük és ha túl sűrű akkor vízzel hígítható. Félretesszük hűlni majd botmixerrel pürésítjük.
A forgatott burgonyához a burgonyát meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk majd sós vízben félig megfőzzük. Fűszersóval ízesítjük és egy kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük.
Tálalás előtt a húsból kiszedjük a fogvájót majd a burgonyára halmozzuk és a szilvamártással kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails