2013. április 11., csütörtök

SK Húsgombóc leves


SK, mert Saját Készítésű húsgombóccal készült ez a leves. Ami igazán nagyon jól sikerült, Bogó nagyon szereti, de nekünk is nagyon ízlett. Egy szokásos zöldséglevest igen jól fel lehet dobni egy jó kis levesbetéttel. Lehet az húsgombóc, grízgombóc és társaik.
Na nem kell órákra gondolni sem a gombóc készítésénél mert pillanatok alatt megvan a kis golyócskák készítése főleg ha az ember lányának két kis szorgalmas kezecske is segít akár a kavargatásban. :-)

Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 karalábé
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 marék zöldborsó (mirelitet használtam)
só, egy pár szem szemes bors, ételízesítő
Hozzávaló a gombócokhoz:
20 dkg darált hús (sertés húst használtam)
3 csapott evőkanál búzadara
1 tojás

bors
(ízlés szerint nagyon apróra vágott friss petrezselyem is kerülhet bele)


A zöldségeket megtisztítjuk, a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a karalábét kis kockákra vágjuk.
A fokhagymát és a vöröshagymát én mindig csak az íze kedvéért főzöm a levesbe (aki szereti természetesen meg is eheti, mert nagyon finom főzve is), de a főzés végén kiszedhetjük a levesből.
Egy kevés olajon a répákat megfuttatjuk, így nagyon szép színe lesz majd a levesnek. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, összekavarjuk majd vízzel felöntjük.
Ízesítjük a levest sóval, ételízesítővel és hozzáadjuk a szemes borsot is.
Ha már majdnem elkészült a leves, akkor összeállítjuk a gombóc hozzávalóit. Ehhez a darált húst összekeverjük a búzadarával és a tojással, ízlés szerint fűszerezzük majd 10-15 percre félretesszük.
Egészen picike gombócokat formázunk (vagy kiskanál segítségével szaggatjuk) és a levesbe főzzük ki őket. Nem kell nekik sok idő csak pár perc, mert gyorsan megfőnek.
Finomra aprított petrezselyemmel tálaljuk a levest.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hasonlót én is szoktam készíteni, nagyon finom:)
Ha megkérlek nem veszed ki a szóellenőrzést?

Eszter írta...

Kérés teljesítve! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails