2012. november 29., csütörtök

Badam Milk - egy pohár Törökország... az én olvasatomban



Tegnap nagyon-nagyon vágytam valami meleg és ízletes italra. Igazából nem is tudtam, hogy mire vágynék... egyszercsak bevillant az ősz elején tett látogatásunk emléke: Istanbul. Emlékeimben azok az illatok, a színek, a hangulat... Imádom, a mai napig. Beugrott, hogy a fűszerpiacon vásároltunk kardamom-ot és mi lenne ha ebből készülne valami igazán finom ital, vagyis ezzel a hozzávalóval. Elkezdtem böngészni a neten és erre a Badam Milk-re bukkantam, melynek egyik ízesítője a kardamom. Bár igaz, hogy jellegzetesen indiai ital, de magam sem akartam hinni az orromnak, amikor mélyen megillatoztam a frissen darált illatos mandula-pisztácia és kardamomos por illatát. Egy falatnyi Törökország!!!! Teljesen átjárt az érzés, az illatok, az emlékek, mintha ott lettem volna....


A badam milk (mandulatej) fogyasztható hidegen és melegen is. Az ayurveda a hűvösebb téli hónapokra kifejezetten ajánlja a forró badam milk fogyasztását. Az indiaiak általában este, lefekvés előtt isznak forró, édes vagy fűszeres tejet (borsos tejet, masala tejet, gyömbér tejet), badam milk-et. A forró nyári napokon pedig hidegen fogyasztva üde, frissítő ital - a mi madártejünkhöz hasonló - könnyű édesség. Indiában ha forrón fogyasztják, egyik pohárból a másikba öntögetve felhabosítják. Hidegen fogyasztva kellemes nyári hűsítő (forrás: antalvali.com)

forrás: antalvali.com

Egy pár szó a kardamomról, aki esetleg nem ismerné: 
Régies nevén kardamon, kardamomi vagy kardamomum egy fűszernövény. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Nem tévesztendő össze a fekete kardamommal.
Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik. A meleg, párás klímát kedveli, de a talaj nem lehet vizenyős. Tápanyagigényes. Lakásban is nevelhető, vegetatív és generatív módon is szaporítható.
Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, zsírolajat, keményítőt, cukrot tartalmaz.
 A termés fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz; fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat használjuk. Ezek szaga gyengén kámforos, aromás. Többféle illóolaj (eukaliptol, kámfor, limonén stb.) mellett cukrot, keményítőt és mintegy 10% egyéb olajat tartalmaznak.
A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. Ha egészben tárolják, jól záródó üvegben, akkor a fehér és a zöld hüvelyek a végtelenségig elállnak.
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít. A termést teljesen kifejlett állapotában, de még zölden (az érés előtt) szedik le, és úgy szárítják.
Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. (forrás: Wikipédia)


Az interneten leginkább külföldi oldalakon találtam hozzá receptet, ezekből is többfélét. Így elkészítettem a saját verziómat. Még nem kóstoltam ezt az italt ezelőtt, de amint elkészült és megízleltem nem akartam hinni!! Hiszen pont olyan íze volt, mint az egyik desszertnek, amit kóstoltam a rengeteg közül Istanbulban. Gyorsan előkerestem róla a fotót:

Fentről a harmadik sorban az a két fehér desszert amiről szó van

Akkor villant be, hogy a kardamomtól volt a jellegzetes íze és valóban mandulával és pisztáciával volt díszítve, nyilván nem véletlenül. Úgyhogy tovább fogom majd fejleszteni és ki fogom kísérletezni ezt a desszertet is, már ki is találtam hogyan. 
A por részét lehet nagyobb adagban is elkészíteni, mert eláll és használat előtt csak tej kell hozzá.

Hozzávalók: (2 adaghoz)
2 evőkanál pisztácia (hámozott, sótlan)
2 evőkanál mandulaliszt (helyettesíthető egész hámozott vagy akár szeletelt mandulával is)
4 darab kardamom magjai (nagyobb fűszerboltokban itthon is kapható)
cukor ízlés szerint
1/4 teáskanál sáfrány (nagyobb fűszerboltokban kapható)
cukor ízlés szerint
2 pohár tej

A pisztáciát és a mandulát a sáfránnyal és a kardamom magjaival együtt ledaráljuk vagy mixerrel porrá őröljük. (ezen a ponton érdemes beleszippantani, valami fenomenális, pont ez az illat kering a fűszerpiacon is Istanbulban) Az sem baj ha vannak benne egy kicsit nagyobb darabok.
A tejet a cukorral elkezdjük melegíteni, majd poharanként (adagonként) 1-1 evőkanál mandulás port is hozzáadunk, majd együtt forraljuk fel őket. 
Poharakba töltjük és egy pár szál sáfránnyal vagy mandulával díszíthetjük.

2012. november 26., hétfő

Almás-dió grillázsos muffin



Igazán jó kis melengető hangulatú ez a sütemény. Az alma, a dió na és ez a páros így együtt nekem ezt idézi. A finom kakaótól pedig igazán karakteres lesz az íze. Ebben a muffin formában ölt testet ez az egyszerű, de nagyszerű sütemény. Próbáljátok ki!

Hozzávalók: (12 darabhoz)
200 g liszt
30 g cukrozatlan kakaó
160 g cukor
1 teáskanál sütőpor
60 ml olaj
170 ml tej
1, 5 tojás (igen, az egyiknek csak a fele kell. Legegyszerűbb ha felverjük a tojást és úgy felezzük el)
260 g hámozott, reszelt alma
60 g dió grillázs plusz egy kevés a szóráshoz (arányok: dió és cukor 1:1 arányú keveréke)



 A diós grillázshoz a cukrot karamellizálom és amikor elkészült, akkor leveszem a tűzről. Alaposan összekeverem a darált dióval és egy olajjal vékonyan kikent tepsibe vagy márványlapra símítom és hagyom kihűlni. Ha teljesen kihűlt, akkor kisebb darabokra törve ledarálom (én a mixerem aprítójában tettem mindezt).
A lisztet összekeverem a kakaóval, a cukorral, a sütőporral majd beleszórom a dió grillázst is és a reszelt almát.
Egy másik tálban összekeverem a tojást a tejjel és az olajjal, majd a lisztes keverékhez öntöm és összekeverem őket.
A muffin formát papírkapszlival kibélelem és megtöltöm a tésztával őket 3/4-i. A tetejüket egy kevés diós grillázzsal szórom meg és előmelegített sütőben megsütöm őket kb 20-25 perc alatt.



2012. november 23., péntek

Cici torta vetkőztethető funkcióval/opcióval :-)



A cici torta. Azt hiszem ez is az a kategória, ami a tortásokat előbb vagy utóbb utoléri hasonlóan, mint az autós torta, a legénybúcsús torták és társai. Lehet, hogy ez a torta is kiveri pár embernél a biztosítékot... Őszintén megmondom, hogy sokat is gondolkoztam azon, hogy ez ide való-e, feltegyem-e a blogba végül úgy döntöttem, hogy megosztom Veletek is. Készült már egy-két lánybúcsús torta is, de azokat nem terveztem feltenni a blogba, mert az már valóban 18-as karikát igényelne és nálam is van az a pont, amire azt mondom már, hogy nem igazán torta-téma. Jó, jó, a lánybúcsúk meg a legénybúcsúk... éppen ezért azokról a tortákról készült fotókat csak nagyon szűk körben osztottam meg.
Ez a torta egyébként családon belüli szülinapozásra készült, a DC-s "tetkó" sem véletlenül került rá. Igyekeztem azért nem nagyon villantósra :-) készíteni a tortát éppen ezért merült fel bennem az ötlet, hogy egy olyan opcióval látom el, ami lehetőséget ad arra, hogy le lehessen venni róla a "textilt". Így nem is nagyon polgárpukkasztó, hogy kivillannak az intim testrészek itt a blogon, így csak a beavatottak láthatták ezt a produkciót. :-) Jó ötlet volt, nagy sikert aratott! :-)
Remélem azért ez még Nálatok is belefér ebbe a torta-témakörbe, kedves blogolvasók!? :-)
Belül egyébként a torta fehércsokis-erdei gyümölcsös tölteléket kapott.





2012. november 21., szerda

Vegyes erdei gombás krémleves


Igazi őszi, melengető levest hozta ma. A tejföltől kellemesen pikáns, kicsit savanykás íze lesz. Akinek úgy van kedve, vagy jobban szereti, tejszínnel helyettesítheti. Használtam már máskor is ezt a szárított erdei gombakeveréket, amiben vargánya is van. Ha van kedvetek, akkor kalandozzatok egy kis olvasással a vargányák világába és a szárított gombák érdekességébe:
Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet.
Júniustól októberig lehet rálelni. Szedéskor vagy vásárláskor könnyen összetéveszthető különféle tinóru gombákkal vagy más vargányákkal.
A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. 
A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban.  
A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és D-vitaminokat érdemes külön is említeni.
A gombaételek elkészítésénél gyakori hiba, hogy túl rövid ideig főzik, hiszen látszólag hamar elkészül. Azonban legalább 15-20 perces főzési idővel kell számolni. Ugyanakkor kevesen gondolják, hogy a fiatal vargánya nyersen is fogyasztható, így vitamintartalmát is jól hasznosíthatjuk.
Könnyen összetéveszthető más fajú gombákkal, a nem ehető, de nem is mérgező, fiatal eperízű tinóruval.
A vargánya szárítva is kiváló, ugyanis azon gombák közé tartozik, amelyek a szárítás során különleges aromát nyernek. Egy kiló vargányából nagyjából 15 deka szárított gomba lesz. A szárított vargánya felhasználható apró darabokra vágva vagy porítva fűszergombának, de főzés előtt néhány órára tejbe vagy vízbe áztatva a friss gombát is helyettesítheti. Főzéshez az áztató lé felhasználható. (forrás: Házipatika.com)


Hozzávalók a leveshez:
a doboz szárított erdei gombakeverék vargányával (25 gramm)
25 dkg csiperke gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl (vagy esetleg tejszínnel helyettesíthető)
1 csapott evőkanál liszt

bors
kakukkfű

A hagymát egészen apróra felkockázom majd egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított, felszeletelt csiperke gombát és puhára párolom. (ezen a ponton egy kevés fehérbor is önthető hozzá)
A szárított gombakeveréket érdemes felhasználás előtt fél vagy akár egy órával is előtte vízbe áztatni.
Ha a csiperke gomba megpárolódott, akkor hozzáadhatjuk a beáztatott erdei gombakeveréket is. (nyugodtan hozzáönthetjük a levet is, amiben áztattuk) majd megfőzzük a gombákat. Elég csak annyi vizet hozzáönteni, amennyi egy ujjnyira ellepi. Sóval, borssal és ízlés szerint kakukkfűvel ízesíthetjük.
Ha megfőtt a gomba, akkor a tejfölben elkevert liszttel behabarom a levest. Érdemes egy tálban összekeverni a lisztet és a tejfölt, majd a levesből egy merőkanállal hozzákeverni a tejfölhöz (hőkiegyenlítés) és ezt önteni a forrásban lévő leveshez. Pár  percig forraljuk majd botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest.
Mi levesgyönggyel szoktuk enni, mert Bogónak a gombakrém leves az levesgyönggyel az igazi. :-)



2012. november 19., hétfő

Adventi naptár készítés, ötletek


Egészen pontosan 12 nap van még addig, amíg az első kis ajándékot ki lehet bontani az adventi naptárban.
Nem igazán szeretem, hogy már most minden karácsonyi lázban ég és mindenhol díszben úszik már minden, mert ez a december hónapé. Mindig úgy járok, hogy engem is elkap ez a hangulat és mire az Ünnephez érünk, már elmúlik. Szinte...
Ellenben ezt az adventi naptár készítését azért osztom meg veletek, hogy hátha egy kis ötlettel hozzá tudok járulni a készítéshez és még idejében elkészülhessen más otthonban is.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. (forrás: wikipédia)

Én úgy döntöttem, hogy nem csak csokoládé vagy édesség lesz a naptárban hanem apró kis ajándékokat is csempészek egy-egy napra a kis tárolókba. Érdemes egyébként előre megvásárolni, gyűjtögetni az ötleteket (hogy mi is kerüljön a naptárba) így egyszerre nem lesz sok, amit meg szeretnénk vásárolni.
Én úgy csináltam, hogy a színes tollakat és az egyéb összecsomagolt csokit, cukrot is szétszedtem és darabonként csomagoltam össze őket. Így a tollnak sem egyszerre örül meg a gyerkőc hanem hármasával kapja majd meg őket.
Ha valakinek egy ilyen naptárra esik a választás, azért érdemes figyelni, hogy ne tegyünk nagyon nehéz tárgyakat a poharakba, mert nem biztos, hogy elbírja majd a súlyát a ragasztás.

Hozzávalók:
egy nagyméretű kartonlap
24 darab műanyag pohár
szalag
kis ragasztható díszek (a pohárra)
alkoholos filc
24 darab csipesz
24 darab szalvéta
vékony kötöző zsinór
kétoldalas ragasztó vagy ragasztópisztoly


Először a poharakra ragasszuk fel a szalagokat (rögzíthető ragasztóval vagy akár tűzőgéppel is) és arra kerül a kis dísz amire a napszámokat írhatjuk egy alkoholos filccel.


Ha ezzel elkészültünk, akkor a csipeszeket rögzítsük (kétoldalú ragasztóval vagy akár más ragasztót is használhatunk hozzá, pl: ragasztópisztoly) a kartonra. Érdemes előtte elrendezgetni a poharakat, kimérni a távolságokat. A csipeszekkel rögzíthetőek a poharak, ezért ne rakjunk bele nehéz dolgokat és túl nagyokat se.
A szalvétákba (nekem 3 rétegűt sikerült kiválasztanom, amit egyenként szétválasztottam és csak a legkülső rétegbe csomagoltam a meglepiket) csomagoljuk az ajándékokat és a vékony kötöző zsinórral masnira kötjük el, mint egy kis batyut. Ezeket helyezzük a poharakba.

Kis segítségként lefotóztam, hogy nálunk mik kerültek a naptárba:
(egy csomó olyan dolog is, amiket nem ehet nap, mint nap a gyerkőc) :-)


-cukorkák
-csoki
-pez cukor
-Kinder tojás
-kisautó
-szívószál (ízesített)
-filctoll
-figurás toll
-hógömb
-nyomda
-gumicukor (nálunk ebből sok, mert hatalmas kedvenc)
- matrica
-téli fagyi
-csokigolyó
-lufi
-törölköző, ami víz hatására megnő
-ropi
-hűtőmágnes
-kis dobozos mogyorókrém
-nyalóka
-pattogós cukor



Mindenkinek kellemes Adventi készülődést kívánok!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails