2011. december 19., hétfő

Wasabi szerelem - mártogatós, ropogós, nassolnivaló


Aki jól ismer, az tudja, hogy imádom a sós rágcsálnivalókat, imádok nassolni is. Legújabb (nem is annyira új már, de még mindig a hatása alatt vagyok) a wasabi. Imádom. Olyan izgalmas az íze, minden egyes alkalommal az újdonság erejével hat.
Legelőször wasabis zöldborsót, (igen édes, ropogós zöldborsó szemek wasabi köntösben) kóstoltam, ami egyből rabul ejtett. Mennyei. Ennek a párja a wasabis mogyoró, ami nem kevésbé finom. De amit látok, azt mind a kosaramban landol, legyen az chips vagy rizskorong, stb... Nem mindenkinek nyeri el a tetszését, elég meglepő ez az ízvilág. Olyan jókat szoktam nevetni, amikor megkóstoltatom valakivel, kiből milyen reakciót vált ki. Van ilyen: húúúhaaaa és volt már olyan is, akinek nem ízlett (azért valóban nem mindennapi ízvilág), és kérdezte tőlünk: nektek ez ízlik??? :-) És volt olyan is, aki konkrétan felpattant az székről, amint ráharapott. :-)))
Én imádom.

Wasabis zöldborsó (kép forrása:www.kingnuts.hu)
De egy kicsit olvassatok róla:
Honnan származik?

A wasabi vagy más néven japán torma egy Japánból származó növény melynek gyökerét használják fel. Eredetileg Japán hegyi folyóinak partján nőtt. Az igazi növény többnyire csak Japánban kapható és rendkívül drága, az Európában fellelhető készítmények többnyire mustárporral vannak dúsítva. A japánok cápabőrön reszelték le(az volt elég érdes ahhoz, hogy a tormát apróra tudja reszelni), nálunk ez hagyományos reszelőn történne.
Mit tartalmaz?

A Japánok évezredek óta használják nyers halas ételeikhez fertőtlenítő hatása miatt. A régi időkben még nem voltak olyan higiénés viszonyok, mint ma, így kihasználták a torma hatásait. Az emésztésre is nagyon jó hatással van, ajánlatos fogyasztása.
Mi készüljön belőle?
A szusi egyik alap ízesítője, használják szószként közvetlenül a halra kenve vagy a szójás mártogatós keverékhez adva. Emellett rizses, halas ételekhez, salátaöntetek ízesítéséhez is kiváló. Az ínyencek a wasabi levelét is hasznosítják mint főzelék, saláta vagy palacsintaszerű tésztába mártott falatka. Nálunk por és pasta formában kapható, ezzel ízesíthetők az ételek.
(forrás:www.harmonet.hu)
Csípőssége inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik.
Antibakteriális hatása van, igen kedvező hatással bír az emésztésre, számos ásványi anyagot és nyomelemet megtalálhatunk a wasabiban.

Wasabis mogyoró (kép forrása:www.kingnuts.hu)

Ennyi mesélés után, ha sikerül felkeltenem az érdeklődést, akkor bátran ajánlom, hogy kóstolja meg az aki még nem tette meg. Utána várom a visszajelzéseket kinek hogyan ízlett! ;-)
Amikor Bécsben jártunk a fűszerpiacon vettünk chilis-wasabis rizssnack-et, egyenesen Japánból jött. Nem olyan durva az íze, mint ahogyan hangzik, igazi ínyencség.

És akkor amit a képen láthattok az egy házi készítésű ropogtatnivaló. Frissen sült chips wasabi porral és wasabis mártogatóval. Ehhez keverjük össze a wasabi port (ízés szerinti mennyiséget használjunk) natúr joghurttal (esetleg tejföllel) és némi zöldfűszerrel. A mi mártogatósunkba került egy kevés só, snidling és egy pici bors még.


Szegeden wasabi por fellelhető a Nagyáruház aljában lévő kis boltban (itt minden érdekesség-különlegesség megkapható), paszta változatban nagyobb bevásárlóközpontok polcain is megtalálható a mogyorós és zöldborsós változattal együtt, de kimérve is kapható egy pár helyen.
Wasabira fel! ;-)

4 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Én is szeretem, de méginkább az ecetes gyömbérért vagyok megvadulva, pedig azt a legtöbb ember kipiszkálja. :))) Azért ez fincsi lehet így joghurttal.

Lencsi írta...

A wasabis zöldborsót én is imádom!!! A környezetemben eddig bárkivel kóstoltattam, mindenki fújolt rá... de én nem tudok betelni vele :) Csak sajnos itt Veszprémben nagyon ritkán kapni, úgyhogy erősen gondolkodom rajta, hogy rendelek egy adaggal ( 0,5 vagy 1 kg-os kiszerelésben ) , bár félek, hogy nem tudnám félrerakni, és egyben befalnám :D

Eszter írta...

Lencsi! Lehet kapni valóban kimérőset is, már 2 helyen is találtam Szegeden. :-)

Unknown írta...

Szia tudsz segiteni merevegyek ilyen port Szegeden ? Nagyárházba melyik az a kisbolt mi a neve ?Vásárhelyi vagyok ! Köszönöm a segitséget !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails