2010. november 21., vasárnap

Csíkos kuglóf



A kugflóf egy olyan finomság, amit bármilyen alkalomra lehet készíteni. Legyen az ünnep, egy vasárnap délután vagy vendégfogadás. Ezer féle variációja létezik, finomabbnál finomabbak. Én most egy kakaós-csíkos-mazsolás kuglófot készítettem el. Nagyon finom, puha a tésztája. Egy pohár tej kíséretében fennséges finomság.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
22 g élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
1 db tojás sárga
10 g vaníliás cukor
80 g porcukor
60 g olvasztott vaj vagy margarin
280 ml langyos tej
1 marék mazsola mazsola
10 g kakaópor
1 csipet só

A tejet meglangyosítjuk és hozzákeverjük a porcukrot, a tojás sárgáját, az élesztőt és az olvasztott vajat. Jól összekeverjük és fértesszük, megvárjuk, hogy felfusson az élesztő.
Egy tálban kimérjük a lisztet, a vaníliás cukrot és a sót.
A felfutott élesztős tejet keverjük a liszthez, jól dolgozzuk össze és kb 5-10 percen át dagasszuk. felezzük el a tésztát, majd az egyik feléhez keverjük hozzá a mazsolát, a másik feléhez keverjük hozzá a kakaóport és mindkét adagot kelesszük a duplájára. (kb 1 óra)
Ha megkeltek, akkor a tésztákat sodorjuk külön-külön "kígyókká", majd tekerjük össze a két kígyót, hogy egy 2 színű fonat legyen belőle. Olyan hosszú legyen, hogy pont körbe érjen a kuglóf formában.
Tegyük bele a kivajazott, kilisztezett kuglóf formába, majd ismét kelesszük langyos helyen kb 1 órát.



Ha megkelt, akkor tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10-15 perc után vegyük vissza a hőfokot 170 fokra és süssük készre (lehetőleg ne annyira pirosra, mint nekem sikerült) a kuglófot (kb 30-35 perc).
Ha megsült, akkor fordítsuk fejjel lefelé egy tányérra a kuglófot és hagyjuk, hogy a formában hűljön ki.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails