2010. szeptember 12., vasárnap

Nagymama lekváros buktája


Ez egy olyan recept, amiért igazán megéri órákat ráfordítani. Cserébe egy nagyon könnyű, lágy, omlós tésztát kapunk és tényleg pont olyan finom, hogy nincs ideje ezeknek a buktátnak még a másnapot sem megvárni. Kicsit félve kezdtem neki, hiszen a recept szerint-amit a gyűjteményem között találtam, de nem mertem eddig nekiállni mondván, ez több tudást kíván-több időt, dagasztást, kelesztést, töltést igényel. A tészta állaga valóban nagyon lágy, ezért kicsit féltem, hogy szó szerint mi sül ki belőle, de így jó, ahogyan van. Egy pici lisztet tettem bele a kelesztések után, így kezelhető volt a tészta. Egyáltalán nem volt nehéz elkészíteni, kár is volt tartanom tőle, csak összetettebb az elkészítése egy kicsit, de nagyon ajánlom mindenkinek, hogy ne féljen kipróbálni ezt a nagyszerű receptet!

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
egy nagyobb csipet só
5 dkg porcukor
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 db tojás
9 dkg vaj vagy margarin
12 dkg vaj vagy margarin a kenéshez
lekvár (barack) a töltelékbe

A langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzákeverjük a 9 dkg olvasztott vajat, a tojást és az élesztős tejet is hozzáöntjük. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd dagasztjuk legalább 5 percig (jó szolgálatot tesz a robotgép dagasztója) ekkor leválik a tészta a tál faláról, de elég lágy a tészta így is. Egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét és 15 percet kelesztjük.
Átgyúrjuk a tésztát, megint leszórjuk egy kevés liszttel, majd 35 percet kelesztjük.
Lisztezett deszkán, 35x42 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, majd 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk (nekem egy pizza szeletelővel nagyon jól sikerült).
Megtöltjük őket 1-1 kiskanál lekvárral.


A töltelék felől feltekerjük.
A 12 dkg vajat/margarint felolvasztjuk és egy 25x35-ös méretű tepsibe öntjük. A becsomagolt kis buktákat a tepsiben lévő olvasztott margarinba forgatjuk, majd egymás mellé fektetjük őket. Kb 30 darab kis buktát kapunk (bár nekem csak 26 darab sikerült)
Első számú kiskuktám segítsége mindig jól jön a konyhában. :-)


További 15 percig kelesztjük,



majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 25-30 perc alatt megsütjük a buktákat.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails